In gesprek met
‘Samen werken aan de grote overgang’
BPFV en de sociale partners werken aan een transitieplan naar het nieuwe pensioenstelsel. Het concept van dat plan is nu af. Verschillende partijen helpen hierbij.
De vertegenwoordigers van deze partijen vertellen hoe het plan tot stand is gekomen. En hoe de samenwerking verliep.
Lees het interview

Çelil Coban (namens de vakbonden)
‘Ik werk namens de vakbonden aan het transitieplan. Voor de vakbonden is het belangrijk dat het plan in balans is voor alle groepen deelnemers. De nieuwe pensioenregeling moet lijken op de pensioenregeling van nu. Wij vinden het dan ook belangrijk om te kiezen voor een solidaire premieregeling.
Dat het een solidaire regeling moest worden, daar was iedereen het gelukkig wel over eens. Want iedere partij heeft natuurlijk weer andere belangen. Je bent afhankelijk van cijfers die je soms pas op het allerlaatste moment binnen krijgt. Daardoor kost het meer tijd om daarin keuzes te maken. Deelnemers goed informeren vinden we ook belangrijk. Dat is nog best een uitdaging. De informatie over het nieuwe pensioenstelsel is ingewikkeld. Probeer dat maar eens goed aan de deelnemers uit te leggen.

Cor-Hilde van Beijeren Bergen en Henegouwen (namens het fonds)
‘Ik ben pas kort aangesloten bij het bestuur. Eigenlijk nog niet eens bij de werkgroep, die is gevuld met andere personen. Al vanaf het begin zag ik een goede samenwerking tussen de sociale partners. Alle informatie over het nieuwe pensioenstelsel is lastig. Ik werk hiernaast nog voor twee andere fondsen en heb dus wel ervaring in deze wereld. Ik kan me voorstellen dat het voor de sociale partners niet altijd makkelijk is om alles meteen te begrijpen. Zeker als het om berekeningen gaat.
Het is soms lang wachten op de berekeningen die nodig zijn. Maar ik begrijp dat wel. De mensen die de berekeningen doen hebben gigantisch veel rekenwerk om kloppende informatie aan te leveren. Ik snap daarom dat het langer duurt. Het is ook belangrijk dat we de informatie over het nieuwe pensioenstelsel begrijpelijk uitleggen aan de deelnemers. Dat is een uitdaging, maar wel een leuke uitdaging. Ik denk dat we op de goede weg zijn.’

Charlotte Soons (namens de werkgevers)
‘Namens werkgevers in de houtverwerkingsindustrie heb ik meegewerkt aan het transitieplan. Het was een ingewikkeld proces. Voor alle partijen moet de nieuwe pensioenregeling evenwichtig zijn. Daarnaast gaan de cijfers van de actuaris uit van bepaalde aannames. Je houdt bijvoorbeeld rekening met een bepaalde dekkingsgraad. Over twee jaar kan die er weer anders uitzien. We hebben daarom naar verschillende scenario’s gekeken.
Ook communicatie naar de deelnemer is van belang. Veel deelnemers weten vaak niet hoe de huidige pensioenregeling er uit ziet. Mensen zien een verandering al snel als een verslechtering. We moeten dus in gesprek blijven met de deelnemer.’

Anthony Beijer (transitiemanager AZL)
‘Ik ben transitiemanager bij AZL, de pensioenuitvoerder waar BPFV onder valt. Bij de ontwikkeling van dit transitieplan ben ik zelf niet betrokken geweest. Wij verzorgen namens AZL wel de communicatie naar de deelnemers van het fonds. Het is onze taak om de informatie over de veranderingen zo duidelijk mogelijk over te brengen. Dat is niet alleen vanuit een service-oogpunt, maar ook wettelijk verplicht.
We leggen uit hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien. En wat dit voor de deelnemers persoonlijk betekent. Maar ook informeren we over de belangrijke momenten tijdens de overgang, zodat deelnemers weten wat ze kunnen verwachten. Ook na de overgang op de nieuwe pensioenregeling blijven we de deelnemers informeren natuurlijk.’